IPS Mitropolit Teofan: „Mântuitorul s-a arătat femeilor mironosițe pentru prima dată, răsplătindu-le devotamentul lor, credința și curajul”

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 22, 2018   Autor: Flavius Popa

Zeci de credincioși s-au adunat astăzi în Copou pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată în biserică mănăstirii. Așezământul monahal a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare, mănăstirea sărbătorind cel de-al doilea hram, Duminica Mironosițelor, primul fiind praznicul Sfinților Atanasie și Chiril. Luna aceasta, complexul monahal împlinește 380 de ani de la prima atestare documentară și 17 ani de la reactivarea acestei mănăstiri. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Nichifor Horia, Exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Amfian Răgoşcă, starețul Mănăstirii Stavnic, părintele arhimandrit Nathanael Neacșu de la Catedrala Mitropolitană, dar și părintele protosinghel Serafim Nastasiu, starețul Mănăstirii Golia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii.

„Femeile purtătoare de mir au fost primele martore ale Învierii Domnului”

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un scurt cuvânt de învățătură referitor la sărbătoarea închinată femeilor creștine: „Erau mai multe femei, sărace sau bogate, și l-au urmat pe Domnul Hristos, din Galileea până în Ierusalim, timp de 3 ani și jumătate, și l-au slujit pe Hristos pe de o parte și în același timp, bucurându-se de prezența Lui, ascultându-i cuvântul. L-au însoțit pe Domnul Hristos până la răstignire, L-au văzut așezat în mormânt, și în Duminica Învierii, dis de dimineață, au mers la mormânt să ungă trupul lui Hristos cum era obiceiul, când cel mort era uns cu mirodenii, cu smirnă, după o veche tradiție iudaică. Femeile purtătoare de mir au primit de-a lungul vremii caracerizarea că au fost primele martore ale Învierii Domnului, Mântuitorul Hristos s-a arătat lor pentru prima dată, răsplătindu-le devotamentul lor, credința și curajul”.

După ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, credincioșii au primit binecuvântare din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va sluji la Parohia „Sfântul M. Mc. Gheorghe” din Botoşani.

Scurt istoric

În locul unde se află astăzi mănăstirea, era o moșie domnească unde a existat anterior o biserică de lemn. Conform unei legende, în timp ce tătarii invadau ținuturile, Doamna Tudosca (Teodosia), soția domnitorului Vasile Lupu, s-a ascuns într-o scorbură de copac. Domnitorul și-a căutat soția și a găsit-o pe aceste meleaguri, iar în semn de mulțumire pentru această binefacere, Domnul Moldovei a hotărât zidirea unei mănăstiri.  În anul 1638, conform pisaniei, voievodul Vasile Lupu a ctitorit în aceste locuri o biserică de piatră. Sfântul locaș a fost sfințit la 30 aprilie 1638 de către patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului. În decembrie 1863, ca urmare a adoptării Legii secularizării averilor mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat iar biserica a fost folosită drept parohie, biserică de enorie. Între anii 1983-1986 s-au efectuat lucrări de restaurare și consolidare în interior și exterior, iar la 20 aprilie 2001, de sărbătoarea Duminicii Mironosițelor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reînființat Mănăstirea „Sfântul Atanasie" din Podgorii - Iași, ca așezământ de maici, aparținând de Mănăstirea Galata. În prezent, stareța mănăstirii este maica stavroforă Maria-Magdalena Vrânceanu.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri